Jak píšu články na blog?

Jak píšu články na blog?

I když se nepovažuju přímo za blogerku, na netu mě zaujal dotazník zaměřený na „blogerské fungování“. Dle mého nám umožní ukázat pár věcí ze zákulisí a v něm obsažené informace mohou hodně říct těm, kteří se blogování nebo prostě psaní teprv začínají věnovat.

Otázky sepsala a vydala Verča – Veruce.

Moje odpovědi se budou vztahovat ke všech mým projektům – dify.cz, foodnotes.cz, restartujse.cz a imperidigital.cz.

Takže jdem na to…

 

1. Kde si píšete koncepty?

Jen doma, když je klid? I v práci, když máte chvilku? Ve škole pod lavicí?

Poslední dobou píšu už jen doma, i když nějaké poznámky se rodí tak porůznu, třeba na cestách nebo při čekání kdekoliv. Dřív jsem psávala v práci, bohužel školní lavici jsem prosekla, tenkrát hold blogy ještě  neexistovaly, rozhodně ne v dnešní podobě :).

2. Kam si píšete koncepty?

Na papír? Do Notepadu? Přímo do redakčního systému? Do matlafonu chytrého telefonu?

Pokud na papír – máte zvláštní sešit nebo si vystačíte s jakýmkoli dostupným papírem?

Mám ráda papír, takže skoro všechny hrubé náčrty a sepisování nápadů probíhá na papíře. Od seznamů témat přes důležité zatím nezařazené nápady po osnovy delších nebo složitějších článků. Dřív jsem fungovala s jednotlivými papíry, dneska preferuju sešit – přeci jen z něj se nic nepoztrácí. Není nic horšího, než nemoct najít životně důležité poznámky a snažit se to lovit z hlavy.

Jinak text jako takový píšu nejčastěji do dokumentu na Google drive. Všechny ostatní způsoby se mi vymstily – prostě něco spadlo a udělaná práce byla fuč.

3. Pro zajímavost – jaká vám vyhovuje klávesnice na psaní?

Plnohodnotná? Notebooková? (S malým enterem, velkým enterem, s malým zdvihem, s velkým zdvihem? Nebo je vám to jedno?)

Momentálně píšu na notebookové a mám štěstí, že je relativně větší a plochá. Časem přejdu na klasickou, ale tu budu vybírat až podle definitivního pracovního místa, na které si musím ještě počkat. Pak budu preferovat co nejpohodlnější klávesnici (asi se plácnu přes kapsu), protože x propsaných hodin denně si to žádá.

4. Kolik máte rozpracovaných konceptů?

Jak kdy, někdy dva tři, někdy třeba šest, sedm. Relativně nově publikuju na čtyřech vlastních doménách, takže množství konceptů se bude pohybovat kolem šesti běžně, počítám.

5. Z kolika konceptů se skutečně stanou články?

Prakticky ze všech. Články mívám ve stádiu konceptu – tedy skutečně rozpracovaného textu, poměrně krátkou dobu. Jen párkrát se mi stalo, že jsem něco nepublikovala – buď to bylo příliš kontroverzní a nebo nebylo možné do článku dát tolik hodnoty, kolik jsem chtěla. Třeba co se týče výroby přírodní kosmetiky,  často se pohybujeme v oblastech, kde se velmi těžko shánějí podložené informace. Pak může být těžké článek napsat podle představ.

6. Jak dlouho máte uložen nejstarší koncept?

Asi čtyři roky. Počítám, že ho nikdy nevydám, takže bych ho mohla smazat :).

7. Promazáváte průběžně starší obsah blogu?

Ne, za celou dobu jsem smazala jen pár článků, takových, které byly napsány o již neexistující věci.

8. Které články na vašem blogu mají největší ohlas (návštěvnost, komentáře)?

Recept na cukrovou pastu a každý podzim bodují články o dýních. A pak další recepty na výrobu kosmetiky.

9. Které mají naopak malý ohlas, ale zasloužily by si podle vás větší?

Těžko říct, vzhledem k množství článku (na dify jich je přes 600) není jednoduché takové najít. Je tam hodně článků se stejným počtem shlédnutí, ale je potřeba vzít v potaz taky to, že některé články tam jsou týdny, jiné roky.

 

Pokud se vám dotazník líbil, určitě se do něj taky pusťte a nezapomeňte hodit odkaz tady dolů do komentů :).

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním vašich údajů (více info)

Po odeslání musí být komentář ručně schválen, aby nebyla diskuse plná spamu :). Bude proto chvíli trvat, než se komentář pod příspěvkem zobrazí. Díky!